A könnyűszerkezetes ház építés Európában is hódít

A fenntartható építészet a sikeres kereskedelmi üzleti rendszerekkel kombinálva egy egészen új megoldást kínál: az előregyártott házakat. Az Európában is elterjedt épületek magas elvárásokkal készülnek, ahol az energiafogyasztás csak egy a számos előny közül.

Eleinte a könnyűszerkezetes ház egyet jelentett az olcsó és alacsony kategóriájú épületekkel, ahova azok menekültek, akik nem engedhettek meg maguknak valami jobbat. Ma azonban egészen más a helyzet. A modern technológia, a tervezés és az energiahatékonysági megoldások könnyedén kombinálhatók egymással, így a készházak egyet jelentenek a minőséggel és a megbízhatósággal. Ehhez jön hozzá a variosystem.hu szerint az építés gyorsasága, az alacsonyabb karbantartási költségek és az energiaköltségek megtakarítása, ami ellenállhatatlan kombináció.

A passzívházak nyomában

A passzívház olyan lakástípus, amelyben a bioklimatikus építészet erőforrásait a hagyományos építkezésnél sokkal nagyobb energiahatékonysággal kombinálják. Más szóval az olyan erőforrásokat, mint a természetes napfény, a melegvíz- és villamosenergia-ellátáshoz szükséges napenergia, valamint más funkciók, például az esővízgyűjtés vagy a természetes szellőzés, maximálisan kihasználják.

A felhasznált anyagok nemcsak az energiahatékonyság, hanem a szén-dioxid-kibocsátás szempontjából is fontosak. A fa itt elengedhetetlen szerepet játszik, mert kiváló szigetelőanyag, de azért is, mert természetes, biológiailag lebomló és újrahasznosítható.

Németország volt a passzívház epicentruma, és onnan terjedt el az egész öreg kontinensen. A passzívház a lakásépítés szabványa, amely Bo Adamson, a svédországi Lund Egyetem professzora és Wolfgang Feist, az Institut für Wohnen und Umwelt (Lakhatási és Környezetvédelmi Intézet) professzora közötti beszélgetésből született.

Ez a tanúsítási rendszer olyan épületek auditálásán alapul, amelyek magas hőszigeteléssel, szigorú szabályozással és maximális beltéri levegőminőséggel rendelkeznek, valamint a nap energiáját a jobb légkondicionálás érdekében hasznosítják, 70%-kal csökkentve az energiafogyasztást (a hagyományos épületekhez képest). Számos kutatási projekt alapján, a német állam támogatásával fejlesztették ki, és mára igen népszerűvé vált.

Most az emberek a könnyűszerkezetes házakra esküdnek

Az előregyártott házak szintén iparosított építmények, amelyek technológiai szempontból ugrásszerűen fejlődnek. Még egy évtizeddel ezelőtt az előregyártott házakat csak iparosított és olcsó házként árulták, de ma ezek a rendszerek nemcsak esztétikailag, hanem hatékonyságuk miatt is meglepőek, sőt, van példa az előregyártott passzívházakra is.

A következtetés az, hogy ezek az épületek egyre inkább a fenntarthatóbb, hatékonyabb, sőt ökologikusabb jövőhöz való alkalmazkodás felé haladnak. A világnak szüksége van a változásra, ami Európában, így Magyarországon is egyre fontosabb. Végül nem csak a saját szükségleteinkről van szó, hanem a bolygó jólétéről, ami minden élőlény otthona. A készházak tisztelik a környezetet, miközben kényelmes megoldásnak bizonyulnak.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

A saját vállalkozás kötelező hozzávalói

2022. november 4.|

A saját vállalkozás alapja mindig a jó ötlet, amit a megfelelő kivitelezés, a türelem és az elegendő pénzbefektetés szokott követni. Ezután érkezik a saját asztal, a működőképes számítógép, a kényelmes szék és a még több

Biztos tippek egy európai út megszervezéséhez

2022. július 9.|

Mivel a koronavírus helyzet folyamatosan változik, és a szabályozás nemcsak országonként, hanem még állami vagy tartományi szinten is eltérő lehet, lehetetlen naprakészen tartani ezt az információt.

Hol vannak a legcsodálatosabb szaunák Európában?

2022. június 20.|

A tél közepén vagyunk: havas tájak, állandó karácsonyi fantáziálás érzése, és… a vágy, hogy minél kevesebbszer hagyjuk el a házat, hogy elkerüljük a hideget. Ezekben a napokban a legjobb a szaunázás gondolata, amire ma már