A magyar emberek nagy része küzd a magas vérnyomással. Mi lehet ennek az oka?

Sajnos ránk, Magyarokra igaz az, hogy szeretjük a fejünket a homokba dugni főleg akkor, ha valamilyen egészségügyi problémáról, betegségről van szó. Az esetek nagy részében már csak akkor fordulnak az emberek orvoshoz, ha tényleg nagy a baj.

Pedig hazánkban a különböző szív- és érrendszeri betegségek sokkal több áldozatot követelnek, mint más betegségek együttvéve. Kevesen tudják, vagy inkább kevesen akarják elhinni, hogy Magyarországon a legtöbben szív- és érrendszeri betegségek miatt halnak meg, annak ellenére, hogy egy egészségesebb élet kialakításával, illetve a rendszeres szűrővizsgálatokkal a baj megelőzhető lehetne, de az egészségünkre még mindig nem figyelünk oda eléggé.

3 és fél millió Magyar küzd magas vérnyomással

Több felmérés is kimutatja, hogy a fejlett világ országaiban már 55 éves kor alatt is gyakrabban előfordulnak vérnyomás problémák, és ez inkább a férfiakat érinti.  Tudnunk kell, hogy a vérnyomásunk növekedése nem feltétlenül az évek számának növekedésével jár együtt, az ilyen betegségek kialakulásához a kor helyett inkább a stresszes életvitel tud hozzá segíteni. Tehát nem azért kezd el emelkedni 50, vagy 60 évesen a vérnyomásunk, mert elkezdtünk megöregedni, hanem azért, mert évtizedek óta alig mozogtunk valamit, ezzel szemben túlhajszoltuk magunkat, stresszeltünk, és idegeskedtünk szinte mindenen, amin csak lehetett.

Magyarországon a magas vérnyomás 3 és fél millió lakost érint, és körülbelül egymillió ember nem is tudja, hogy magas a vérnyomásuk, pedig ezt egyszerűen egy vérnyomásméréssel mindannyian kitudnák deríteni. Mivel a szív- és érrendszeri betegségek örökölhetőek, ezért az ilyen probléma akár fiatal korban is érinthet bennünket.

Mi minden befolyásolhatja a vérnyomásunkat?

Sajnos az erre érzékenyeknél még akár az időjárási frontok is hatással lehetnek a vérnyomásingadozásra, hiszen, ha az időjárás hirtelen megváltozik, akkor megváltozik a légnyomás, a levegő hőmérséklete, sőt még a páratartalom is. Bár az ilyen fronthatások még a könnyebben alkalmazkodni tudó fiatal szervezetet is megviselhetik, egy idősebb ember számára a hirtelen történő időjárásváltozáshoz már nehézséget okozhat az alkalmazkodás.

A kezdődő magas vérnyomás, és az ezzel járó kellemetlen fejfájás esetén érdemes elsősorban megtalálni, és megszüntetni a vérnyomásproblémát kiváltó okokat. Ez lehet az, hogy folyamatosan rohanunk, kapkodunk, és nincs időnk pihenni sem. Jó tudni, hogy ilyen esetben a stresszes helyzetek kezelése elősegítheti a vérnyomás csökkenést, sőt akár meg is szüntetheti a panaszainkat. Ma már lehetőségünk van a különböző stresszkezelő technikák kipróbálására is.

Sok esetben eredményes lehet ilyen helyzetben a meditáció, az agykontroll, illetve az autogén tréning is, de emellett javulhat a helyzet attól is, hogy az étrendünket kezdjük el átformálni. a gyulladást okozó, nehezebben emészthető ételeket (mint például a vörös húsok, a cukor túlzott fogyasztása) érdemes elkerülni, helyettük fogyasszunk egészségesebb alternatívákat (sovány húsokat, sok zöldséget és gyümölcsöt.) Emellett fontos kiemelni, hogy a rendszeres testmozgás (akár egy séta) is segíthet a vérnyomás normalizálásában.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

A magyarok nemcsak a fájdalom miatt félnek a fogorvostól

2023. november 16.|

A múltbéli tapasztalatokkal kapcsolatos félelmek és aggodalmak mellett az is előfordulhat, hogy azért fél fogorvoshoz menni valaki, mert aggódik a szájüregi egészségéért. Lehet, hogy fáj a foga vagy vérzik az ínye, esetleg hónapok vagy évek