A magyarok nemcsak a fájdalom miatt félnek a fogorvostól

A múltbéli tapasztalatokkal kapcsolatos félelmek és aggodalmak mellett az is előfordulhat, hogy azért fél fogorvoshoz menni valaki, mert aggódik a szájüregi egészségéért. Lehet, hogy fáj a foga vagy vérzik az ínye, esetleg hónapok vagy évek óta nem járt fogorvosnál, és retteg attól, hogy rossz híreket hall.

A fogorvostól való félelem olykor fóbiává alakulhat, amit érdemes minél hamarabb leküzdeni. Az ebben a sajátos fóbiában szenvedő emberek szorongást tapasztalnak, amikor arra gondolnak, hogy fogorvoshoz kell menniük, vagy amikor ténylegesen beülnek abba a bizonyos székbe. A negatív múltbeli tapasztalatok, a családi kórtörténet vagy az érzelmi kontroll elvesztése mind hozzájárulhat a fogászati fóbiához. Az expozíciós terápia, az irányított képalkotás és a relaxációs technikák segíthetnek leküzdeni ezt a rendellenességet.

Félelem az ismeretlentől

A félelmekről és a fóbiákról gyakran felcserélve beszélnek, de van néhány határozott különbség e két mentális állapot között. A félelem lehet erős ellenszenv, amely elkerülést okoz, de nem feltétlenül gondolunk arra a dologra, amitől félünk, amíg az meg nem történik. Valójában teljesen természetes, hogy ne szeressük, amikor a fogorvos a szánkban turkál.

Ettől függetlenül még nem beszélhetünk fóbiáról, hiszen hajlamosak vagyunk leküzdeni a kellemetlenségeket, és ha úgy érezzük, hogy ideje ellátogatnunk hozzá, akkor megtesszük. Van azonban még egy dolog, ami visszatartja a magyarokat, és inkább otthon maradnak.

A NIH (National Library of Medicine) szintén egyetért azzal, hogy nem szabad a fóbia szóval dobálóznunk. Azt kell megértenünk, hogy a kellemetlen érzés, a menekülési vágy sokszor teljesen természetes. Minden ember félni szokott az ismeretlentől, és amikor meglátogatjuk az orvosunkat, akkor pont ez szokott várni ránk. Ha azonban sokáig húzzuk-halasszuk az időpontot, akkor rosszabbul is járhatunk.

Fogorvosi díjak és fogászati munka

Magyaroroszágon a legtöbben kénytelenek a fizetős és magán fogorvosokhoz menni, mivel senki sem tudja vagy akarja kivárni a hónapokig húzódó sorokat. Szerencsére sok fogorvosi rendelő kínál fizetési terveket vagy kedvezményes díjakat, hogy a kezelés megfizethető legyen.

Ettől függetlenül a fogászati kezelés drága lehet, és a fogorvosok mindent megtesznek, hogy segítsenek pácienseiknek és megfizethetővé tegyék, de nem mindenki ért egyet azzal, hogy a végső ár költséghatékony. Miért menne bárki fogorvoshoz, ha fél, és ez egy vagyonba fog kerülni?

A foghigiénia nagyon fontos, és nem csak a fogmosás és a fogselyem használata. A fogainkat egy életen át kell használni, ezért különleges ápolást igényelnek. Szerencsére számos fogászati kedvezményprogram létezik, amelyek segítségével csökkenthetők a fogászati ellátás költségei.

Ráadásul arról sem szabad megfeledkezni, hogy minél később ülünk bele a székbe, annál nagyobb költségek várnak ránk. Legyünk gyorsabbak, előzzük meg a fájdalmat. Mondjunk búcsút az őrült fogászati számláktól, és üdvözöljük a szép, egészséges mosolyt.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

A magyarok nemcsak a fájdalom miatt félnek a fogorvostól

2023. november 16.|

A múltbéli tapasztalatokkal kapcsolatos félelmek és aggodalmak mellett az is előfordulhat, hogy azért fél fogorvoshoz menni valaki, mert aggódik a szájüregi egészségéért. Lehet, hogy fáj a foga vagy vérzik az ínye, esetleg hónapok vagy évek