A vikingek és a skandinávok történelme

A vikingek és a skandinávok történelme rengeteg filmet és könyvet inspirált, ami teljesen érthető. Skandinávia erdős, hegyes-völgyes vidéket rejt, ahol az emberek megszokták a gyönyörű, de fagyos környezetet. A helyiek csak normannoknak vagyis északi embernek hívják magukat, ami a világban vikingként terjedt el.

Ezek valójában gyűjtőnevek, mivel dán, norvég és svéd törzsek alkotják. Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy ezek a népek külön területeken éltek, és a hadjárataikat is külön folytatták, bár a szokásaik miatt egyként szoktunk utalni rájuk.

A viking szó leginkább a 8. század végén terjedt el. Ekkor északról rengetegen indultak útnak, mivel a túlnépesedés törzsi háborúkat okozott. Európában zűrzavar uralkodott, ami ahhoz vezetett, hogy senki sem tudta megállítani a hírhedt harcosokat. A vikingek szervezetten működő társadalomban éltek, azonban a korabeli források barbár, pogány és erőszakos jelzőket használnak, ami az akkori európai szemlélet miatt teljesen érthető. Ráadásul a normannoknak volt egy különleges képessége: túl jól értettek a hajózáshoz.

A tengerek urai

A Balti-tenger vidékét gyorsan a hatalmuk alá kerítették, majd megjelentek a Földközi-tengeren és a Fekete-tengeren, de még az Atlanti-óceánon is. A terjeszkedésük nem maradt a tengernél, mivel évente újabb hadjáratokat indítottak, és a folyókat kihasználva felhajóztak a szárazföldek belsejébe. Hamarosan a Frank királyság, Oroszország és Bizánc is hallott róluk, egyre inkább rettegték az északiak nevét, akik a zsákmányszerzés után kereskedni kezdtek, és egyes helyeken letelepedtek.

Nagy Károly után a nyugati frank terület hanyatlásnak indult, amit a dánok gyorsan kihasználtak. Felhajóztak a nagy folyókon, és az uralkodókat adófizetésre kényszerítették, bár a céljuk végig Anglia maradt. Az angolszász királyságból hiányzott az egység, így a folytonos viták nem segítették őket, és nem tudtak ellenállni a támadásoknak. Csak Nagy Alfréd tudta az angolszászokat egyesíteni, ami kisebb győzelmekhez vezetett, bár a dánok a következő két évszázadon keresztül Kelet-Anglia urai maradtak.

Letelepedésük

A norvégok nemcsak Anglia területeit támadták, hanem Írországot, Hispániát és Dél-Itália városait is. A nevükhöz kötődik Izland felfedezése, ahol kényelmesen megtelepedtek, és később Grönlandra is átjuttak. A hadjáratok következménye, hogy a svédek elszakadtak az őshazájuktól, és új területeken telepedtek meg. A legtöbben a folyópartokat választották, és kereskedelemből éltek, bár akkor még nem is sejtették, hogy milyen fontos szerepük lesz a későbbi orosz állam alapításban.

Társadalmi felosztásuk

A vikingekről leginkább a hajózás és a harc jut eszünkbe, pedig a társadalmuk és az életmódjuk is érdekes. A nép főleg törzsekre tagozódott, azonban egy nagy közösséget alkottak. Ugyanazokat az isteneket imádták, és a társadalmi rend is megegyezett. Az északi közösség mindig három csoportból állt. A társadalom legalján a szolgák voltak, akik nem rendelkeztem semmilyen joggal. A szolgasorba bele lehetett születni, vagy hadifogolyként bekerülni, és csak nagyon ritkán lehetett kijutni onnan.

A szolgák után a szabadok következtek. Nekik a jogaik mellett földbirtokaik is voltak, fegyvert viseltek, harcoltak és részt vettek az igazságszolgáltatásban. Ők alkották a közösséget, és választották ki a vezéreiket és királyaikat, akik a leggazdagabbnak számítottak, azonban nagy mértékben függtek a szabadoktól. Ha a vikingek nem voltak megelégedve a kiválasztott vezérrel, akkor bármikor visszahívhatták és mást állíthattak a helyére.

A nép ereje

Innentől kezdve a törzsek területi alapon szerveződtek. Kemény megjelenésük ellenére nagyon fontosnak tartották a törvényalkotást és az igazságszolgáltatást, úgyhogy havonta egyszer összeültek, hogy megvitassák a legfontosabb kérdéseket. A gyűléseken minden szabad ember résztvehetett, azonban az idősebbeknek sokkal több figyelmet szenteltek. A vikingek nem írták le a törvényeiket, így a régi kor harcosait hívták segítségül, mivel csak ők emlékeztek az esetleges bukásokra.

A viking birodalomban nagyon fontos szerepük volt a nőknek, mivel teljes egyenjogúságban éltek. Ha a férjük nem tért haza egy csatáról, akkor átvehették a szerepét, és tovább irányíthatták a családot. Ez azért volt fontos, mivel a férfiak rengeteg hadjáratot indítottak, így csak a teleket töltötték otthon, vagy haza sem mentek. Az asszonyok gondoskodtak a termés betakarításáról, miközben a férjek kirabolták a kiszemelt területeket, és csak a békésebb időben tértek haza.

A mai napig beszélünk róluk

A vikingek hajóépítése magasan kiemelkedik a kor technikája miatt. A szárazföldi népek főleg az épületeikről voltak híresek, az északiak azonban a tengert irányították. Az elegáns hajóikhoz tölgyfát használtak, miközben a hajók 25 méter hosszt is elérhették. Szerették a mesebeli lényeket ábrázoló faragványokat, ami a hitük szerint megvédte őket a tengeren.

A támadások során hatalmas flottává alakultak, ahonnan nem volt menekvés. Gazdag hiedelemviláguk a mai napig mesékhez és sorozatokhoz ad alapot, rengeteg mai embernek mozgatja meg a fantáziáját. Igaz, hogy a vikingek kora lehanyatlott, azonban sosem fogunk róluk megfeledkezni.

Támogatta az Egyedi készítésű viking fejsze a cmshop.hu oldalon

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Kicsit sem tipikus jakuzzik a nagyvilágban

2021. október 6.|

A folyamatosan fejlődő technológia nemcsak a kényelmünket, hanem a luxust is egyre magasabb szintre emeli. Ma már olyan berendezéseket kapunk, amik pár évvel ezelőtt elképzelhetetlenek voltak, miközben ma a szemünk se rebben. Pár éve luxus,

A vikingek és a skandinávok történelme

2021. szeptember 17.|

A vikingek és a skandinávok történelme rengeteg filmet és könyvet inspirált, ami teljesen érthető. Skandinávia erdős, hegyes-völgyes vidéket rejt, ahol az emberek megszokták a gyönyörű, de fagyos környezetet. A helyiek csak normannoknak vagyis északi embernek

Az európai gyerekek elhízása és túlsúly problémája

2021. augusztus 18.|

A szakértők évek óta próbálnak figyelmeztetni minket egy súlyos jelenségről, ami a legfiatalabbakat érinti. A vizsgálat elkészítéséhez 38 országot ellenőriztek le, és több mint 250.000 gyermek súlyát mérték meg. A fiatalság mondhatni megbukott, mivel egyes