Az Európai Unió szabályozása a szúnyogirtás kapcsán

Nagy port kavart a hír, amikor bejelentették, hogy többé nem engedélyezik a légi szúnyogirtást. Magyarországon megszokott volt látni a repülőket, amik folyamatosan irtották a vérszívókat, viszont arról senki sem beszélt, hogy a fejlettebb országokban már évek óta nem alkalmazták ezt a pusztító rendszert.

Hazánkban úgy próbálták először korlátozni a működésüket, hogy természetvédelmi területeken tilos volt a kémiai védekezés, sőt, ilyenkor a biológiai is. Ezenkívül viszont minden évben figyelhettük, ahogy az idegméreg a levegőbe kerül, bár utólag azt is megtudtuk, hogy ennek nem volt sok haszna.

2020-ban az Európai Unió úgy döntött, hogy az Unió egész területén megszűnik a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható készítmények permetezése, írja az eurokartevoirtas.hu szúnyogirtás szakértője. A légi irtásnak komoly következményei voltak, károsan hatott a méhekre és a többi rovarra is, ráadásul főleg a repülő rovarokat támadta.

Azok a lárvák, amik a növények alatt voltak, élték tovább az életüket. A szer alkalmazása hosszú távon a madarak világára is hatással volt, nemcsak csökkent az élelmük, hanem szennyezett szúnyogokat és rovarokat fogyasztottak.

Mit kell tudni a biológiai szerekről?

Európa többi részén nem a kifejlett szúnyogok ellen védekeznek, hanem a földi irtást részesítik előnyben. Ez azt jelenti, hogy a lárvákat támadják, amik nem fognak tudni kifejlődni, miközben lényegesen kevesebb méreganyag kerül a levegőbe. A földi irtás ködös eljárással történik, ahol egy motor magas hőfokon képez ködöt a szerből, ami nem több, mint fél óráig lebeg a terület felett. A növények alatt megbújó rovarok ellen is hat, és utána nyomtalan eltűnik.

A biológiai védekezés százszázalékos hatékonyságot jelent, a nap bármely szakában elvégezhető, és nem jelentenek problémát a zavaró időjárási viszonyok sem. Előnye, hogy kevesebb költséggel jár, és pontosan nyomon lehet követni vele a szúnyogok fő tartózkodási helyeit, így állítani lehet a méreg mennyiségét.

Természetesen a módszernek hátránya is van, mivel először fel kell térképezni a tenyészőhelyeket, ráadásul a technológiának is fejlődnie kell.

Ahhoz képest, hogy 2020-ban az ország mindössze kettő százaléka alkalmazta a biológiai védekezést, mára szép fejlődést mutattunk. Idén például legalább 14 megyében kezdik el a szúnyogirtást, amit szúnyoggyérítési programnak neveztek el, és mindig biológiai szerekkel történik, amik csak a lárvákat pusztítják el.

A felhasznált készítmény ártalmatlan az emberekre, a melegvérű állatokra és a növényekre is, miközben hektáronként összesen fél literre van belőle szükség, és pár óra alatt lebomlik.

Védekezzünk mi is

Amennyiben még így is érezzük a szúnyogok hatását, akkor érdemes otthon is védekezni ellenük. Nagy segítséget jelent a szúnyogháló felhelyezése, a különböző aromás növények használata, és a testünkre kenhető szúnyogriasztó.

Ha a szabadba készülünk, akkor próbáljunk meg a napos órákban menni, és kerüljük el az érintetlen, bozótos területeket. Ha pedig megcsíptek minket, és a szokás piros, viszkető foltoktól eltérő tünetek jelentkeznek, akkor nyugodtan keressük fel a háziorvosunkat.

További információ és forrás: eurokartevoirtas.hu

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Kicsit sem tipikus jakuzzik a nagyvilágban

2021. október 6.|

A folyamatosan fejlődő technológia nemcsak a kényelmünket, hanem a luxust is egyre magasabb szintre emeli. Ma már olyan berendezéseket kapunk, amik pár évvel ezelőtt elképzelhetetlenek voltak, miközben ma a szemünk se rebben. Pár éve luxus,

A vikingek és a skandinávok történelme

2021. szeptember 17.|

A vikingek és a skandinávok történelme rengeteg filmet és könyvet inspirált, ami teljesen érthető. Skandinávia erdős, hegyes-völgyes vidéket rejt, ahol az emberek megszokták a gyönyörű, de fagyos környezetet. A helyiek csak normannoknak vagyis északi embernek