Egészségügyi ellátás itthon és külföldön

Manapság egyre inkább azt tapasztalható, hogy nemcsak az orvosok, ápolók mennek külföldre, hanem a betegek is. Miért is ne mennénk, ha odakint jobb orvosi ellátást kapnak? Ausztriában, Németországban gyakoriak a magyar betegek, akik idehaza nem kaptak megfelelő állátást, így inkább külföldön keresnek megoldást a bajukra.

A külföldön dolgozó magyar orvosok beszámolói alapján, még pár éve még csak havonta egy-két magyar páciens kért időpontot, addig napjainkban már hetente találkoznak magyar beteggel.

Sajnos hazánkban az állami egészségügyben rengeteget kell várni, mire az ember sorra kerül, legyen szó szakorvosi ellátásról, de akár diagnosztikai vagy radiológiai vizsgálatról. Egy betegség esetében pedig az idő fontos tényező. Ha valaki magánorvosi ellátást vesz igénybe, akkor lehet, hogy már másnapra, vagy a következő hétre kap időpontot, majd pár napon belül már a diagnosztikai vizsgálat eredményét tartja. Így pedig egy esetleges műtétre is hamarabb sor kerül, ami megmentheti a beteg életét.

Miért gyorsabb az egészségügyi ellátás külföldön, mint idehaza?

Sokan teszik fel a kérdést, hogy külföldön, például Németországban miért gyorsabb az ellátás, miért kerül sor hamarabb egy műtétre, mint idehaza. A válasz persze nem olyan egyszerű. Le lehetne tudni annyival, hogy odakint igyekeznek minél több műtétet és vizsgálatot elvégezni, mert abból a kórháznak több pénze lesz, idehaza meg olyan keveset fizetnek a kórházaknak egy műtét után, hogy ők inkább kevesebbet végeznek el belőle, mert nem akarják a kórház adóságát növelni. De mit is jelent ez pontosan.

Vegyünk például egy pajzsmirigy műtétet. Németországban az ottani egészségbiztosító egy ilyen műtétet 6.3 pont értékben finanszíroz, ami hozzávetőleg 24.000 Euró, vagyis olyan 8-9 millió forint. Odakint egy pont 3.800 eurót ér, idehaza viszont egy pont olyan 200.000 Ft-ot. Magyarországon egy hasonló műtét után a hazai egészségbiztosítás 2 pont értékben térít, ami 400.000 Ft körüli összege jelent. Németországban tehát a kórház érdekelt, hogy minél több műtétet végezzen, míg idehaza ez nem mondható el.

Mit tehetünk, hogy jobb ellátásban részesüljünk?

Az állami egészségügyi rendszerre persze lehet panaszkodni, de attól még nem oldódik meg a helyzet. A megoldás természetesen az öngondoskodásban keresendő, vagyis úgy járunk a legjobban, ha találunk mód a magánorvosi ellátás finanszírozására. Szerencsére ma már nem is kell nagyon megerőlteti magunkat, mert van egy nagyon egyszerű módszer erre, méghozzá a Medihelp nemzetközi magán egészségbiztosítás megkötése. Mindössze már havi pár 10.000 Ft-ért köthetünk ilyen biztosítást, nemcsak magunkra, de akár az egész családunkra, így a gyerekeinkre is, ha pedig valamilyen ellátásra van szükség, akkor nem kell az állami egészségügyi szakrendelésre várni, akár pár napon belül kivizsgálhatnak minket.

Persze az egészségbiztosítások sem egyformák, de egy megfelelő biztosítás nagy segítség lehet abban, hogy az egészségügyi problémáink minél előbb megoldásra kerüljenek, de még az egészségünk megőrzésében, illetve a megelőzésben is sokat segíthet.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

A magyarok nemcsak a fájdalom miatt félnek a fogorvostól

2023. november 16.|

A múltbéli tapasztalatokkal kapcsolatos félelmek és aggodalmak mellett az is előfordulhat, hogy azért fél fogorvoshoz menni valaki, mert aggódik a szájüregi egészségéért. Lehet, hogy fáj a foga vagy vérzik az ínye, esetleg hónapok vagy évek