Egyre többen fogadnak örökbe egy ovit

Segíts világot látni a mélyszegénységben élő gyerekeknek!

Tíz gombóc fagyi áráért mélyszegénységben élő gyermekeknek adhatunk esélyt arra, hogy lakóhelyük határát átlépve elmehessenek életük első kirándulására. Az Örökbe fogadok egy ovit mozgalom Világjegy projektjével kirándulójegyet válthatunk a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeknek, így segítve őket abban, hogy kitörhessenek a szüleiktől örökölt korlátok közül.

„Óvó néni, ugye ez a világ?” – kérdezte a domb tetején állva egy óvodás kislány. Ő még sosem járt a faluja határán kívül, az otthona és az ovi közötti sétaút a legnagyobb táv, amit eddigi élete során megtett. De nem ő az egyetlen, aki még sosem látta, sőt elképzelni sem tudja a nagyvilágot, ahogyan azt sem, hogy a saját valóságán kívül egyáltalán más is létezik.

Az óvónők álma

Az óvónők egyik legnagyobb álma válna valóra, ha a kis ovisaikat elvihetnék kirándulni. Ám a legtöbb családban az ehhez szükséges pár ezer forint is luxuskiadásnak számít, és ezt az anyagilag egyébként is túlterhelt hátrányos és halmozottan hátrányos gyermekeket nevelő óvodák és az ezeket működtető önkormányzatok sem tudják ezt finanszírozni. Pedig elhagyni a falu határát létfontosságú egy mélyszegénységben élő gyermek számára. A kirándulás ugyanis nemcsak egy jó szórakozás, hanem Bass László szociológus szerint egy olyan közösségi alkalom is, amit muszáj megtanulni. Az itt szerzett élmények és tapasztalatok nagyon fontosak, nagy jelentőségük van az integrációban; olyan kapaszkodók lehetnek a gyermek életében, amelyek elindíthatják őt a kilátástalanságból kivezető úton.

Tíz gombóc fagyi ára

Az óvónők azt mesélik, hogy amikor sikerül megszervezniük egy kirándulást, az ovisok olyan aha-élményekkel érkeznek vissza, ami egy éven keresztül táplálja őket. Az Örökbe fogadok egy ovit mozgalom ezért hozta létre a kirándulásalapot, amely a rendszerükben regisztrált 450 hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő óvoda több ezer ovisának adhat lehetőséget arra, hogy kitörhessen a szüleitől örökölt korlátok közül.

„Még mindig nagyon sokan szeretnék pénzzel támogatni a mélyszegénységben élő gyerekeket, jó érzés, hogy sikerült megtalálnunk annak a módját, hogy a felajánlott összeg minden forintja az óvodásokhoz kerüljön és náluk hasznosuljon”

– mondta Barát Hella, a mozgalom alapítója, majd hozzátette: egy gyerek kirándulása 4000 forintba kerül, ami nem több, mint tíz gombóc fagyi ára. Ha valaki csak egy gombócot küld a rendszerbe, már 400 forinttal segíti az ovisok kirándulási programját.

Segítség egy gombnyomással

A gyerekeket az Örökbe fogadok egy ovit honlapján egy „Pénzzel segítenék” gombra kattintva lehet támogatni. Az összeget négyféle értékkategóriából lehet kiválasztani, amelyet egy egyszerű bankkártyás vásárlással juttathatunk el a kirándulásalapba.

Több száz gyerek öröme

A Világjegy projekt a Yettel és a Horwath HTL Hungary pénzadományával több mint egymillió forinttal indult el, így már 200 gyermek útra is kelhetett. A kirándulásalapba az indulás első két napján a támogatók további 1535 gombóc fagyira valót, vagyis összesen 614 ezer forintot gyűjtöttek össze az ovisoknak. Miután az alap folyamatosan töltődik, az óvodáknak folyamatosan tudják biztosítani a kirándulásokhoz szükséges összeget, amelyre az intézmények pályáznak majd. Miután az Örökbe fogadok egy ovit mozgalom folyamatos kapcsolatot tart az összes regisztrált intézmény vezetőjével, a rendszerükben nyomon követhetik azt, hogy az adott óvoda milyen helyzetben van, és a gyerekeknek milyen szükségleteik vannak. Először azok az ovisok mennek majd világot látni, akiknek eddig még egyszer sem volt lehetőségük kimozdulni a településük határán kívülre.

Úti cél: a világ

Az ovisok álmában olyan úti célok szerepelnek, mint egy fagyizás a szomszédos településen, egy piknikkel egybekötött séta a mezőn, az erdőben, vagy épp egy állatkerti vagy állatsimogatós kirándulás. Sok óvónő a közeli tanyára kéredzkedik be a gyerekekkel, de van, hogy a kicsiket gyümölcsszüretre viszik el.

„Az óvónők mindent olyan szépen kitalálnak, ezt már nagyon sokszor bebizonyították a gyerekek mellett, még a legrosszabból is mindig a legjobbat hozzák ki. Biztosak vagyunk abban, hogy a lehető legjobban fogják hasznosítani az óvodás csoportjaik kirándulására kapott pénzt” – magyarázta Barát Hella.

Az Örökbe fogadok egy ovit mozgalomról

A halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő intézmények országos támogatási programja 2019 őszén indult el, amely immár országos ismertségnek örvend. A program célja az integráció támogatása, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő intézmények fokozott támogatása és a társadalom érzékenyítése a témában. A programba a jelentkezés folyamatos.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

A magyarok nemcsak a fájdalom miatt félnek a fogorvostól

2023. november 16.|

A múltbéli tapasztalatokkal kapcsolatos félelmek és aggodalmak mellett az is előfordulhat, hogy azért fél fogorvoshoz menni valaki, mert aggódik a szájüregi egészségéért. Lehet, hogy fáj a foga vagy vérzik az ínye, esetleg hónapok vagy évek