Hogyan készüljünk fel a külföldi egyetemre?

Az érettségizők nagy része bizonytalanul tekint a jövő felé. Amikor karriert és egyetemet kell választani, akkor nem mindegy, hogy Magyarországon vagy külföldön szeretnénk-e tovább tanulni. Sok végzős csak a jelentkezési határidő előtt kap észbe, azonban a legtöbb európai egyetem ilyenkor már lezárul.

Ha valaki máshol szeretne tanulni, akkor érdemes már 12. osztály előtt megismerkedni a célországokkal, a felsőoktatási rendszerekkel és a különböző szakokkal. A tudatos felkészüléshez hozzátartoznak a felvételi elvárások és a sikeres jelentkezési anyagok.

Ha össze kéne írni a legfontosabb tennivalókat, akkor az így nézne ki:

 • kiválasztani a célországokat
 • kiválasztani a szakokat
 • felkutatni képzéseket, amik szóba jöhetnek
 • felmérni a felvételi követelményeket
 • mérlegelni a bejutási lehetőséget
 • ellenőrizni az anyagiakat

Ha ezzel készen vagyunk, és sikeresen kiválasztottuk a nekünk tetsző szakokat, akkor most jöhet a tényleges jelentkezés:

 • véglegesítsük a jelentkezési listát (maximum 10 egyetemmel)
 • ütemezzük be a felvételivel kapcsolatos feladatokat
 • állítsuk össze a jelentkezési anyagokat
 • jelentkezési adminisztráció
 • ha sikeres a felvétel, akkor jöhet a kollégium, ösztöndíj és a beiratkozás procedúrája

Mikor kezdjük a készülődést?

Azért szedtük ketté a listát, mivel ezek különböző időintervallumot követelnek. Az első listához minden bizonnyal hónapok fognak kelleni. Fontos, hogy a létező összes információt gyűjtsük össze, nehogy később vegyük észre, hogy többe kerül, mint amennyit meg tudunk engedni magunknak. Számítani kell a külföldi megélhetéssel is, ahogy az időjárás sem mindig hasonlít a magyarhoz.

A jelentkezés menete általában országonként eltérő szokott lenni, és azon belül egyetemenként változhat. Az Egyesült Királyságban például az érettségi eredménye számít igazán, miközben Hollandiában saját felvételit írhatnak. Máshol nagyon fontosnak tartják a motivációs levelet és az ajánlólevelet, míg olyan egyetemet is találni, ahol az első évben megírt vizsga dönt a maradásunkról.

Tipikus hibák

Nézzük a leggyakrabban elkövetett hibákat, hogy velünk biztosan ne forduljon elő.

 1. Olyan képzések kiválasztása, amit utána nem tudunk finanszírozni. Fontos, hogy az egyéb költségeket is számoljuk bele ebbe, mint az utazás, az étkezés és a lakhatás.
 2. Csak a legjobb egyetemek megjelölése. Ez akkor történik, ha kevés időt szánunk a kutatásra, és csak a leghíresebb egyetemek jutnak eszünkbe. Ide azonban rendszerint több ember akar bejutni, tehát vagy nagyon jól teljesítünk, vagy elbúcsúzhatunk a felvételtől.
 3. Nem megfelelő számú érettségi tárgy. Ez azért lehet érdekes, mert sokan öt tárgyból érettségiznek, azonban bizonyos egyetemek hatot várnak el.
 4. Vizsgaidőpontok kihagyása. Bizonyos vizsgákat évente csak egyszer vagy kétszer hirdetik meg, és ha véletlenül lemaradunk róla, akkor az egész felvételit buktuk.

Adminisztrációs hiba. Vannak olyan jelentkezési lapok, amiket online kell leadni, de mindig lesznek olyanok, amiket offline kell eljuttatni az egyetemnek. Ez a leggyakoribb hiba, úgyhogy többször is ellenőrizzünk le mindent.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

 • Forrás: gepkozvetito.hu

A világ leggyorsabb traktorja

2021. július 26.|

A Guinness-rekordok könyvébe nem könnyű bekerülni, hanem valami különlegeset és egyedit kell letenni az asztalra. Az emberek persze folyamatosan próbálkoznak a nem szokványos ötletekkel, így született meg a gyorsan száguldozó traktor is.

Az Európai Unió szabályozása a szúnyogirtás kapcsán

2021. július 25.|

Nagy port kavart a hír, amikor bejelentették, hogy többé nem engedélyezik a légi szúnyogirtást. Magyarországon megszokott volt látni a repülőket, amik folyamatosan irtották a vérszívókat, viszont arról senki sem beszélt, hogy a fejlettebb országokban már

Lakásfelújítási támogatás igénybevétele klíma vásárlásához

2021. július 25.|

A lakásfelújítási támogatás sok embernek meghozta a kedvét a munkához, és többen belevetették magukat a házuk vagy a lakásuk átrendezésébe. Sokan az első perctől kezdve nagyban gondolkodtak, és a legfontosabb problémákat orvosolták, miközben olyanok is