Hogyan készüljünk fel a külföldi egyetemre?

Az érettségizők nagy része bizonytalanul tekint a jövő felé. Amikor karriert és egyetemet kell választani, akkor nem mindegy, hogy Magyarországon vagy külföldön szeretnénk-e tovább tanulni. Sok végzős csak a jelentkezési határidő előtt kap észbe, azonban a legtöbb európai egyetem ilyenkor már lezárul.

Ha valaki máshol szeretne tanulni, akkor érdemes már 12. osztály előtt megismerkedni a célországokkal, a felsőoktatási rendszerekkel és a különböző szakokkal. A tudatos felkészüléshez hozzátartoznak a felvételi elvárások és a sikeres jelentkezési anyagok.

Ha össze kéne írni a legfontosabb tennivalókat, akkor az így nézne ki:

 • kiválasztani a célországokat
 • kiválasztani a szakokat
 • felkutatni képzéseket, amik szóba jöhetnek
 • felmérni a felvételi követelményeket
 • mérlegelni a bejutási lehetőséget
 • ellenőrizni az anyagiakat

Ha ezzel készen vagyunk, és sikeresen kiválasztottuk a nekünk tetsző szakokat, akkor most jöhet a tényleges jelentkezés:

 • véglegesítsük a jelentkezési listát (maximum 10 egyetemmel)
 • ütemezzük be a felvételivel kapcsolatos feladatokat
 • állítsuk össze a jelentkezési anyagokat
 • jelentkezési adminisztráció
 • ha sikeres a felvétel, akkor jöhet a kollégium, ösztöndíj és a beiratkozás procedúrája

Mikor kezdjük a készülődést?

Azért szedtük ketté a listát, mivel ezek különböző időintervallumot követelnek. Az első listához minden bizonnyal hónapok fognak kelleni. Fontos, hogy a létező összes információt gyűjtsük össze, nehogy később vegyük észre, hogy többe kerül, mint amennyit meg tudunk engedni magunknak. Számítani kell a külföldi megélhetéssel is, ahogy az időjárás sem mindig hasonlít a magyarhoz.

A jelentkezés menete általában országonként eltérő szokott lenni, és azon belül egyetemenként változhat. Az Egyesült Királyságban például az érettségi eredménye számít igazán, miközben Hollandiában saját felvételit írhatnak. Máshol nagyon fontosnak tartják a motivációs levelet és az ajánlólevelet, míg olyan egyetemet is találni, ahol az első évben megírt vizsga dönt a maradásunkról.

Tipikus hibák

Nézzük a leggyakrabban elkövetett hibákat, hogy velünk biztosan ne forduljon elő.

 1. Olyan képzések kiválasztása, amit utána nem tudunk finanszírozni. Fontos, hogy az egyéb költségeket is számoljuk bele ebbe, mint az utazás, az étkezés és a lakhatás.
 2. Csak a legjobb egyetemek megjelölése. Ez akkor történik, ha kevés időt szánunk a kutatásra, és csak a leghíresebb egyetemek jutnak eszünkbe. Ide azonban rendszerint több ember akar bejutni, tehát vagy nagyon jól teljesítünk, vagy elbúcsúzhatunk a felvételtől.
 3. Nem megfelelő számú érettségi tárgy. Ez azért lehet érdekes, mert sokan öt tárgyból érettségiznek, azonban bizonyos egyetemek hatot várnak el.
 4. Vizsgaidőpontok kihagyása. Bizonyos vizsgákat évente csak egyszer vagy kétszer hirdetik meg, és ha véletlenül lemaradunk róla, akkor az egész felvételit buktuk.

Adminisztrációs hiba. Vannak olyan jelentkezési lapok, amiket online kell leadni, de mindig lesznek olyanok, amiket offline kell eljuttatni az egyetemnek. Ez a leggyakoribb hiba, úgyhogy többször is ellenőrizzünk le mindent.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Kicsit sem tipikus jakuzzik a nagyvilágban

2021. október 6.|

A folyamatosan fejlődő technológia nemcsak a kényelmünket, hanem a luxust is egyre magasabb szintre emeli. Ma már olyan berendezéseket kapunk, amik pár évvel ezelőtt elképzelhetetlenek voltak, miközben ma a szemünk se rebben. Pár éve luxus,

A vikingek és a skandinávok történelme

2021. szeptember 17.|

A vikingek és a skandinávok történelme rengeteg filmet és könyvet inspirált, ami teljesen érthető. Skandinávia erdős, hegyes-völgyes vidéket rejt, ahol az emberek megszokták a gyönyörű, de fagyos környezetet. A helyiek csak normannoknak vagyis északi embernek