Hőszivattyú alkalmazás és támogatások Európában

A Nemzetközi Energiaügynökség a fenntartható fejlődési forgatókönyvében a globális energiarendszerre, az energiához való egyetemes hozzáférésre és az energiaellátásra vonatkozó javaslatokat mutatott be. Ebben olyan célokat tűztek ki maguk elé, mint a légszennyezés és az energia jelentős csökkentését.

Hogyan jutunk el oda? A hőszivattyús technológiával. Az Energiaügynökség jelentése szerint 2018-ban közel 18 millió háztartás vásárolt hőszivattyút, szemben a 2010-es 14 millióval. Ennek ellenére világviszonylatban és fűtési szempontból az épületek mindössze 3%-át biztosítják hőszivattyúk. A fenntartható fejlődési céloknak való megfelelés érdekében ennek az aránynak 2030-ig meg kell háromszorozódnia.

A hőszivattyúk még mindig kis arányt képviselnek az összes lakossági fűtőberendezésen belül, mivel 2018-ban a globális értékesítés több mint háromnegyede fosszilis tüzelőanyaggal vagy hagyományos elektromos technológiákkal történt.

2017-ben az új háztartási hőszivattyú berendezések közel 80%-át Kínában, Japánban és az Egyesült Államokban helyezték üzembe, amelyek együttesen a globális végső energiaigény mintegy 35%-át adják a lakóépületek fűtésére és a használati meleg víz előállítására.

Az európai piac azonban gyorsan bővül, 2017-ben mintegy 1 millió háztartás vásárolt hőszivattyút, beleértve a használati meleg víz előállítására szolgáló hőszivattyúkat is. Svédországban, Észtországban, Finnországban és Norvégiában a legmagasabb az elterjedtség, ahol évente több mint 25 hőszivattyút adnak el 1000 háztartásra. Ha pedig ezekben a hideg országokban működik, akkor nálunk is működniük kell!

Megfordítható műveletek

A hőszivattyúkra sokoldalúságuk miatt egyre nagyobb igény mutatkozik a felhasználók részéről, és ennek egyik oka, hogy nemcsak a téli fűtést oldjuk meg vele, hanem a nyári hűtést is. A megfordítható hőszivattyúk, amelyek egyetlen egységgel fűtést és hűtést is tudnak biztosítani, nagyon elterjedtek egyes országokban, de nem feltétlenül használják őket az épület fő fűtési forrásaként.

A reverzibilis hőszivattyúk (pl. mini-split egységek) széles körben elterjedtek a Észak-Kínában, de a lakosság több mint 80%-a télen távfűtésre támaszkodik. Az adatok megmutatják, hogy a használati meleg víz előállítására szolgáló hőszivattyúk értékesítése 2010 óta több mint háromszorosára nőtt, ami főként a kínai vásárlásoknak köszönhető. A széntüzelésű kazánok levegő-víz hőszivattyúkkal való helyettesítésére irányuló támogatások a Coal-to-Electricity program keretében Észak-Kínában segítettek az eladások 1,3 millió darabra történő növelésében 2017-ben.

Méretét tekintve Japán a második legnagyobb piac, bár az eladások kissé csökkentek a 2010-es 570 000 eladott darabról 2017-ben 450 000-re. Európában a volumenek alacsonyabbak, de jelentősen növekednek, mivel az eladások 2010 óta csaknem megnégyszereződtek.

Az Energiaügynökség jelentése alapján az elektromos hőszivattyúk az épületek fűtési igényeinek 3%-át fedezik világszerte, de potenciálisan a globális helyiség- és vízfűtés több mint 90%-át képesek lennének biztosítani alacsonyabb széndioxid-kibocsátás mellett.

Hőszivattyúk, hatékonyság és elektromosság

A légkörbe történő széndioxid-kibocsátásunk csökkentéséért folytatott küzdelemben fel kell hagyni a múltbeli modellekkel, például a fosszilis tüzelőanyagokkal való fűtéssel. Szerencsére vannak hatékonyabb megújuló megoldások.

A földgázt nemcsak áramtermelésre használják, ami a jelenlegi rekordmagas árakat is a még magasabbra repítette. Napjainkban ez az egyik fő energiaforrás a fűtéshez és a kellemes hőmérséklet fenntartásához otthonainkban, irodáinkban és mindenféle épületben. Létfontosságú szerepet játszik a lakossági szektorban, ahol a tűzhelyek sok konyhában még mindig ezt a szennyező fosszilis tüzelőanyagot használják, amelytől rendkívül függünk.

A légkondicionálás villamosítása

A légkondicionálás szén-dioxid-mentesítéséig még hosszú út áll előttünk, de senki sem kételkedik abban, hogy a hőszivattyúké a jövő. Ennek a forradalmi eszköznek a termodinamika az alapja, az energiát a hő szállításából nyerjük ki. Ez az aerotermikus energián alapuló folyamat úgy valósul meg, hogy a hűtőközeg állapotát a környezeti hőmérséklet segítségével, egy kompresszor segítségével gázból folyadékká változtatják.

Az energiaágazat egyik alapelve a “hatékonyság az első”, és a hőszivattyú pontosan ezt nyújtja: többet kevesebbért és megújuló villamos energiával. Hogy érzékeltessük, minden egyes kWh elfogyasztott villamos energiára négy kWh hasznos energia jut, ami a fűtési és használati meleg víz szükséglet 50%-os hatékonyságjavulását jelenti, azzal a kulcsfontosságú tényezővel együtt, hogy nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat.

Pályázatok

Jelenleg Magyarországon lehetőségünk van arra, hogy pályázatok segítségével újítsuk meg az otthoni fűtésünket! A napelemes pályázat például segít abban, hogy megfizethető áron jussunk hozzá a hőszivattyúhoz és a telepítésével járó munkákhoz. A vissza nem térítendő támogatás egyedüli alkalom, és nagyszerű lehetőség arra, hogy a zöld energiát válasszuk.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

A saját vállalkozás kötelező hozzávalói

2022. november 4.|

A saját vállalkozás alapja mindig a jó ötlet, amit a megfelelő kivitelezés, a türelem és az elegendő pénzbefektetés szokott követni. Ezután érkezik a saját asztal, a működőképes számítógép, a kényelmes szék és a még több

Biztos tippek egy európai út megszervezéséhez

2022. július 9.|

Mivel a koronavírus helyzet folyamatosan változik, és a szabályozás nemcsak országonként, hanem még állami vagy tartományi szinten is eltérő lehet, lehetetlen naprakészen tartani ezt az információt.

Hol vannak a legcsodálatosabb szaunák Európában?

2022. június 20.|

A tél közepén vagyunk: havas tájak, állandó karácsonyi fantáziálás érzése, és… a vágy, hogy minél kevesebbszer hagyjuk el a házat, hogy elkerüljük a hideget. Ezekben a napokban a legjobb a szaunázás gondolata, amire ma már