Külföldi utazás: mit tegyünk, ha nem ismerjük a nyelvet?

Amikor egy másik országba utazunk, ahol alig ismerjük a nyelvet, vagy csak néhány szót tudunk, akkor nagyon nehéz megértetni magunkat a helyikekkel. Sokan összerezzenek attól, hogy a beszélgetés során kínosnak kell lenniük, félnek attól, hogy gorombának tűnnek, és alig dadognak néhány szót, vagy ha csak lehet, kerülik a kapcsolatot a külföldiekkel.

Pedig az utazások során rengeteg lehetőség nyílik meg előttünk.

Beszéljünk meggyőzően

Amikor külföldön vagyunk, és gondolatunkat angol nyelvre kell fordítanunk, akkor próbáljunk magabiztosan, világosan és határozottan beszélni. Ez nem mindig könnyű, mivel a nyelvtudás hiánya és az idegen országban való tartózkodás gyakran bizonytalansághoz vezet. Ez azonban egy ördögi körhöz vezet: minél bizonytalanabbnak tűnünk, annál kevésbé fognak minket megérteni, és a beszélgetés végül kínos vagy félreértésekkel teli lesz. Jobb egy egyszerű mondatot kimondani, de határozottan és magabiztos megjelenéssel, mint megpróbálni egy bonyolult gondolatot kidolgozni, és ezt remegő hangon, össze-vissza tenni.

A legtöbb hétköznapi helyzetben csak egyszerű kéréseket kell megfogalmaznia – ételt venni, megkérdezni, hová menjünk, köszönni, megköszönni stb. -, ezért a legjobb, ha ezeket a lehető legvilágosabban és a lehető legegyértelműbben fogalmazzuk meg. Gyakran meg fogunk lepődni, hogy a nyelvi akadályok ellenére hányan értenek meg minket, köszönhetően néhány ismerős szónak vagy annak a kontextusnak, amelyben valamit kérdezünk.

A gesztus majdnem olyan fontos, mint a verbális nyelv

És itt nem csak a nyilvánvaló kézjelekre gondolunk, hanem az arckifejezésekre, testtartásra, és a kényelmet vagy kellemetlenséget jelző gesztusokra is. Sokszor a beszélgetőpartner testbeszédére való odafigyelés alapvető fontosságú lehet a beszélgetés nagy részének megértéséhez. Ha odafigyelünk arra, hogy egyes személyek hogyan kísérik mondataikat bizonyos gesztusokkal vagy arckifejezésekkel, az jó módja annak, hogy megfejtsük a beszédüket.

Ugyanez vonatkozik ránk is: ha önbizalommal rendelkezünk, használjuk ki azokat a gesztusokat, amelyek segítségével érthetőbbé tehetjük a beszélgetést. Legyünk azonban óvatosak, és mindig tanuljunk a kulturális sajátosságokról, különösen, ha olyan országról van szó, amelyet kevéssé ismerünk, mivel előfordulhat, hogy félreértjük az emberek által küldött jeleket, vagy nem megfelelő gesztusokat teszünk. A hüvelykujj felfelé mutatása például a legtöbb nyugati országban az elismerés gesztusa, de a Közel-Keleten sértő jelentése van.

Használjuk ki a technológiát

Bizonyos esetekben a fenti tanácsok mindegyike hiábavaló lesz, idegesek leszünk, vagy összekuszáljuk a dolgokat. Semmi gond: régen elmúltak már azok az idők, amikor egy hatkilós szótárat, egy nehézkes elektronikus fordítót és egy tablóméretű térképet kellett magunkkal vinnünk. Ma már minden, amire szükségünk van elfér egy mobiltelefonban. Az internet segítségével szótárakat és fordítókat vihetünk magunkkal, amik több kellemetlen helyzetből is kimentenek majd. Éppen ezért használjuk őket!

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

A magyarok nemcsak a fájdalom miatt félnek a fogorvostól

2023. november 16.|

A múltbéli tapasztalatokkal kapcsolatos félelmek és aggodalmak mellett az is előfordulhat, hogy azért fél fogorvoshoz menni valaki, mert aggódik a szájüregi egészségéért. Lehet, hogy fáj a foga vagy vérzik az ínye, esetleg hónapok vagy évek