Külföldön népszerűbbek a Készházak, mint hazánkban

A készház, mint háztípus, már hazánkban is elérhető megoldás, ugyanakkor még közel sem örvend olyan nagy népszerűségnek, mint külföldön. A készházak könnyűszerkezetes háztípusok, melyek falai és tetőelemei egyben kerülnek legyártásba egy gyárban, szigeteléssel és nyílászárókkal együtt.

A vázszerkezet általában fa vagy acél. A kész elemeket gyártás után a helyszínre szállítják, majd ott kerül összeszerelésre. Ez egy meglehetősen gyors építkezési megoldás. Aki gyakran nézi a Spektrum Home vagy már ismeretterjesztő csatorna műsorait, biztosan látott már ilyen.

Bár gyorsabb, és sokszor olcsóbb ez a megoldás, mint a téglaházak építése, mégsem választják ezt a lehetőséget hazánkban olyan sokan. Ennek egyik oka, hogy akadnak bankok, amelyek a könnyűszerkezetes házak építésére nem adnak hitelt, az ilyen házat nem fogadják el fedezetnek. Ez pedig sokak számára visszatartó erő, hiszen a legtöbb építkezés manapság hitelből történik, esetleg valamilyen családtámogatási lehetőség felhasználásával. De miért érdemes megfontolni mégis ezt a lehetőséget, és külföldön miért annyira népszerű?

Miért olyan népszerű még ez a lehetőség külföldön?

A Készházak talán Amerikában, azon belül is az Amerikai Egyesült Államokban a legnépszerűbbek. Az USA-ban már évtizedek óta építenek Készházakat, de miért is lett annyira elterjedt ez a lehetőség. Ennek természetesen több oka is van.

Az egyik ok, hogy a Amerikában rengeteg a fa, az építkezések pedig mindig is az erőforrásokhoz igazodnak. Ennek igazolására nem is kell messzire mennünk, elég Horvátországig. Ha megfigyeljük, Dalmáciában rengeteg a kőház, aminek természetesen az az oka, hogy ott a kő a leginkább elérhető alapanyag. Az USA-ban pedig a fa az, így pedig érthető, hogy a könnyűszerkezetes faházak terjedtek el, hiszen ehhez volt megfelelő, könnyen elérhető és nem utolsó sorban olcsó alapanyag.

Az is a könnyűszerkezetes házak malmára hajtotta a vizet, hogy az Egyesült Államokban sokszor az emberek hatalmas távolságokra költöznek, az új otthon megteremtésére pedig emiatt nem feltétlen várhatnak hónapokat, vagy éveket. A készházak Amerikában akár már egy hét alatt is költözhetőek lehetnek, ez pedig nagy előny, ha új otthont akarunk teremteni a lehető leghamarabb.

A természeti körülmények is ennek az építkezési módnak kedveznek. Észak-Amerikában ugyanis gyakoriak a földrengések, a tornádók és a hurrikánok, melyek a téglaházakat sem kíméli. Az újjáépítés sokkal egyszerűbb és gyorsabb egy készház esetében, mint egy beton vagy téglaháznál.

A Készházak előnyeiről, avagy miért is érdemes megfontolni ezt a lehetőséget idehaza is?

A Készházak egyik hatalmas előnye, hogy lényegesen egyszerűbb és gyorsabb az építésük, mint a téglaházaké, ennél fogva pedig sokkal kiszámíthatóbb is az építkezés menete. Lényegesen hamarabb költözhetünk be egy ilyen házba, hiszen a szerkezeti elemek előre gyártottak, a helyszínen csak az összeszerelés zajlik, mint pl. a variosip.hu esetében.. A könnyűszerkezetes házak is modernek, tartósak, emellett környezettudatosak és energiatakarékosak is, ami manapság nagyon fontos szempont az újépítésű házak esetében.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

A magyarok nemcsak a fájdalom miatt félnek a fogorvostól

2023. november 16.|

A múltbéli tapasztalatokkal kapcsolatos félelmek és aggodalmak mellett az is előfordulhat, hogy azért fél fogorvoshoz menni valaki, mert aggódik a szájüregi egészségéért. Lehet, hogy fáj a foga vagy vérzik az ínye, esetleg hónapok vagy évek