Népszerű aprócska otthonok

Kicsi, de hatalmas kincsnek bizonyulnak külföldön az aprócska mikroházak, melyek előre gyártott, moduláris elemekből állnak. Bizonyára sokan hallották már a tiny house kifejezést, különösen a koronavírus-járvány idején, amikor hazánkban is megugrott ezek népszerűsége.

Sokan nyitottak hegyi kis vendégházakat, és kihasználva a készházak előnyeit, vásárolták meg ezeket a mikroházakat. Sokan szerettek volna ugyanis gyors megoldást találni arra, hogy otthonuktól távol töltsenek el egy kis időt, és erre ezek a házak lehetőséget kínáltak.

Már az ókori civilizációk számára is vonzók voltak a kis házak, jurták, sátrak, igluk és ez a minimalizmus van ma is jelen szerte a világon. A 90-es évek végén lett a tiny house mozgalomból trend. Ez a mozgalom az Amerikai Egyesült Államokból indult és célja, hogy az emberek elmozduljanak a kisebb, egyszerűbb életmód felé. A háztartási költségek csökkentése is nagy előny, mint ahogy a környezetvédelem és a mobilizálhatóság is.

Akik életvitelszerűen élnek ilyen házakban, azok gyakran elégedettek a tudattal, hogy kevesebb anyagi javuk van, így több időt és energiát fordíthatnak olyan dolgokra, melyek valójában fontosak az életben. Gyakran a tiny house mobilház, tehát lehetőséget ad arra, hogy máshol telepítsék le, ha szükséges. Ezek a házak általában maximum 40 négyzetméteresek, és favázas szerkezetük van. Az egész építmény pedig olyan, mint egy „rendes” ház, csak kicsiben.

Tehát nem hasonlít a lakókocsikhoz, viszont általában vannak kerekei. Minden megvan bennük, ami szükséges az alapvető kényelemhez, és mindennek megvan a helye, az ajtók, szekrények feletti teret és minden zugot beépítenek.

Még mindig a tégla a nyerő

Magyarországon is megjelentek az apró házak, igaz, inkább vendégházként funkcionálva. Hazánkban egyébként a legelterjedtebb falazóanyag a tégla, hisz ez tartós, jó hőszigetelő képességgel rendelkező és könnyen karbantartható falazóanyag.

A hazai családi házak általában 100-150 négyzetméteresek, de természetesen vannak ettől kisebb és nagyobb házak is, attól függően, hogy mekkora a család és milyenek az igények. Az építkezési trendek folyamatosan változnak, és ezek közé tartozik az is, hogy az utóbbi években általában kisebb alapterületű ingatlanok épülnek. Ez részben azért van, mert az ingatlanárak és az építőanyagok árai is emelkedtek, így a kisebb ingatlanok megfizethetőbbek.

Ezzel párhuzamosan jobban ügyelnek az emberek arra, hogy a belső tér optimálisan kihasználható legyen. A színek tekintetében ma is a természetes színek és textúrák uralkodnak, a natúr fa, a barna a fehér és a szürke árnyalatai. Egyre inkább fókuszba kerül a természetesség és az elegancia.

Az építőanyagok tekintetében is igen széles választékot találunk, ha például szétnézünk egy tüzépen. Érdemes olyan helyről vásárolni, ahol több mindent is be tudunk szerezni egyszerre. Egyrészt így kényelmesebb, már maga a szállítás is, másrészt pedig akár kedvezményeket is kaphatunk, ha több mindent vásárolunk. A falazóanyagok mellett el kel dönteni azt is, hogy milyen szigetelőanyagot használunk, miből lesz a tető és a külső terek burkolásáról is döntést kell hozni.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

A magyarok nemcsak a fájdalom miatt félnek a fogorvostól

2023. november 16.|

A múltbéli tapasztalatokkal kapcsolatos félelmek és aggodalmak mellett az is előfordulhat, hogy azért fél fogorvoshoz menni valaki, mert aggódik a szájüregi egészségéért. Lehet, hogy fáj a foga vagy vérzik az ínye, esetleg hónapok vagy évek