Szabályok medence építése esetén

A medence építés sok család számára igazi álom. De amikor elérkezik a tervezés időszaka, sokan megijednek, mivel túl nehéznek látják a feladatot. Engedélyek, jogszabályok, szakemberek, ásás, betonozás, fóliázás… úgy tűnik, hogy a sor sosem ér véget. Tényleg ilyen nehéz lenne?

Valójában a medence építés kivitelezéséhez csak pénz kell, és máris fordulhatunk a premiummedence.hu szakértőihez. Akkor járunk a legjobban, ha megtaláljuk a megfelelő szakembert, és inkább rábízzuk a munkát. Így nincs más dolgunk, mint hátra dőlni, és kiélvezni a csobbanás örömét. Azonban mindig akadnak olyan emberek, akik szó szerint bármit megoldanak, értenek a munkához, és nem ijednek meg a betonozástól. Nekik a szabályokkal kell kezdeniük.

Milyen engedélyek kellenek a medence építéshez?

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint magánhasználatra NEM kell külön engedélyt kérni. Ez alól kivételt képzenek azok a tervek, ahol az új háznál az építési terveken szerepel a medence.

A jogszabály így szól:

A kerti és magánmedencék építését, az építési hatóság “az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról” szóló 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelete szabályozza.

Bejelentési igény nélkül végezhető a 30 köbméter, vagy annál kisebb térfogatú állandó jellegű medence, valamint a 60 köbméter, vagy annál kisebb térfogatú szétszedhető medence. Utóbbi az év során legfeljebb 6 hónapig használható. Mindkettőre igaz, hogy csak magánhasználatra vonatkozik.

Ha 100 köbméternél kisebb a medence, és a magassága eléri az 1,2 métert, akkor be kell jelenteni az önkormányzatnál. Ez mindig az utólagos bemutatásra érvényes, engedély kérelemre nincs szükség.

Ezek a szabályok akkor változnak, ha panziót vagy szállodát üzemeltetünk, ebben az esetben engedélyeztetési eljárást kell folytatni.

Milyen íratlan szabályokat kell figyelembe venni?

Az első íratlan szabály a medence mérete. Nem mindegy, hogy úszni vagy pancsolni szeretnénk. Amennyiben egy kisebb vízfelületre vágyunk, ahol kedvünk szerint pihenhetünk a meleg hónapokban, úgy a 4×2 vagy 6×3 méter is tökéletes megteszi. Ezeket általában 1-1,2 méteres mélységgel szokták megtervezni, amibe kényelmesen elfér a család.

Mi van akkor, ha úszni szeretnénk? Ebben az esetben 10-12 méternél hosszabb medencére is szükségünk lehet, ettől azonban jelentősen megugranak a költségek. Éppen ezért a szakemberek azt javasolják, hogy ne tervezzük 8 (maximum 9) méternél nagyobbat. Ráadásul nemcsak a hosszról, hanem a szélességről is gondoskodni kell, mivel az emberi szem az 1:2 arányú medencéket szereti. Ha tehát az egyik oldalt 8 méteresre tervezzük, akkor a másiknak el kell érnie a 4 métert.

Végül a kertre is gondolni kell. A medence vize körül érdemes csak füves részt hagyni, mivel a bokrokról és a fákról lehulló levelek még jobban bekoszolják a vizet. Arról nem is beszélve, hogy a fák gyökerei sokszor a betont is simán átütik. Arra is figyeljünk, hogy a medence legyen szélvédett helyen és napos oldalon, hogy minél kellemesebb hőérzetet adjon. Magyarországon elég rövid a nyár, de egy medencetakaróval meghosszabbíthatjuk.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

A saját vállalkozás kötelező hozzávalói

2022. november 4.|

A saját vállalkozás alapja mindig a jó ötlet, amit a megfelelő kivitelezés, a türelem és az elegendő pénzbefektetés szokott követni. Ezután érkezik a saját asztal, a működőképes számítógép, a kényelmes szék és a még több

Biztos tippek egy európai út megszervezéséhez

2022. július 9.|

Mivel a koronavírus helyzet folyamatosan változik, és a szabályozás nemcsak országonként, hanem még állami vagy tartományi szinten is eltérő lehet, lehetetlen naprakészen tartani ezt az információt.

Hol vannak a legcsodálatosabb szaunák Európában?

2022. június 20.|

A tél közepén vagyunk: havas tájak, állandó karácsonyi fantáziálás érzése, és… a vágy, hogy minél kevesebbszer hagyjuk el a házat, hogy elkerüljük a hideget. Ezekben a napokban a legjobb a szaunázás gondolata, amire ma már